Denemarken
Vakanties

Zomervakantie in Denemarken

En dan zit het erop; onze zomervakantie in Denemarken van 2.5 week en als ik dit type beginnen de scholen in de regio Midden-Nederland morgen weer. Daar wil ik nu nog even niet aan denken, want in gedachten ga ik alle mooie plekken weer af waar we de afgelopen weken zijn geweest, en daar past de wekker die vroeg af gaat nog even niet bij :-).

Lees je lekker mee? Geniet ook vooral even van de mooie kiekjes die we schoten in dit prachtige vakantieland! Het liefst plaats ik echt alle vakantiefoto’s in dit bericht, want ze zijn stuk voor stuk zo mooi!

Frankrijk – wel of toch niet?

In januari dit jaar boekten we voor 2 weken een toffe Capfun Camping in augustus in de regio Rhône-Alpes en we verheugden ons er enorm op! Vooral de kids, want laten we eerlijk zijn…bijna alle Capfun Campings hebben echt te gekke glijbanen, speeltuinen en veel entertainment.

Vorig jaar zaten we (ook via Capfun) op camping Pomme de Pin in het gebied Landes en wat vermaakten de kids zich daar enorm! Veel vriendjes / vriendinnetjes, zelfstandig naar het zwembad gaan, mooi weer en fantastisch vermaak voor ze. Als ouders geniet je dan ook, want op die manier kom je zelf ook goed tot rust.

Tot op het laatste moment hebben we getwijfeld: gaan we wel of toch niet naar Frankrijk? Op het moment van beslissen was het in het desbetreffende gebied nog veilig om naartoe te reizen, maar we zagen veel foto’s van de camping voorbij komen op Facebook, met zwembaden vol campinggangers. Daarnaast zouden we door België moeten reizen (met kleurcode oranje) en in Frankrijk met mondkapjes moeten lopen. Al met al voelde het voor ons niet goed en konden we gelukkig bijna kosteloos annuleren. Heel klantvriendelijk en fijn dat dit kon! Maar wat nu…dat was op dat moment heel last-minute de vraag, want dat we er echt even uit wilden wisten we 100% zeker.

Denemarken 1024x768 - Zomervakantie in Denemarken

Denemarken in de zomer?

Nog even overwogen we om naar Italië te gaan, want daar zag het er op dat moment prima uit om naartoe te reizen, maar ineens dachten we aan Denemarken! Twee jaar geleden zijn we een weekje in dit prachtige land geweest en werden we er al verliefd op.

We verbleven destijds een paar dagen in Midden-Jutland (om o.a. Legoland te bezoeken) en vervolgens eindigden we op Seeland, vlakbij Roskilde en Kopenhagen. Eigenlijk was 1 week echt te kort om beide plekken goed te kunnen bekijken en we wisten: hier komen we terug!

Wat ons toch wel tegenhield was het weer, want normaal gesproken is Denemarken echt te vergelijken met ons Hollandse weer: het kan vriezen of dooien :-).

Nu hebben we in Nederland de afgelopen periode hele mooie dagen (zeg maar gerust weken) gehad en durfden we het wel aan om de gok te wagen. We hadden immers al een kleurtje toen we de auto instapten en ons doel van deze vakantie was niet om zongebruind terug te komen, maar vooral om lekker als gezin te ontspannen. Missie volbracht!

Noord-Jutland en Seeland

Hoe leuk we Midden-Jutland ook vonden, we wilden toch ook nog graag een stuk noordelijker gaan kijken en dan met name aan de oostkust van Noord-Jutland, waar de stranden een stuk rustiger zijn dan de woeste westkust. Veel tijd om te zoeken hadden we niet en eerlijk gezegd was veel al volgeboekt. Een korte zoektocht op Google bracht ons bij de plaats Oster- Hurup.

Oster Hurup 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken

We vonden daar een leuke plek, namelijk Feriecenter Oster-Hurup dichtbij zee en met leuke, typische Deense huisjes. Wat ons vooral aantrok aan deze plek was het uitgestrekte en de rust die het uitstraalde. Via de bekende sites als Dansk.nl en Booking.com lukte het ons niet meer om een woning te boeken, dus Jeroen probeerde ze rechtstreeks te benaderen en dat lukte nog. Enige nadeel was wel dat we in bijna 2 weken in 3 verschillende huisjes moesten verblijven, anders was er niets meer beschikbaar. De plek daar vonden we zo tof, dat we besloten deze verhuizing maar even voor lief te nemen. In de praktijk viel dit allemaal reuze mee overigens.

Het laatste deel van onze vakantie zouden we een paar nachten verblijven in een particulier vakantiehuis op Seeland, vlakbij Roskilde en Vellerup Strand. We boekten dit huis via Novasol en we hebben zelf een prima ervaring opgedaan met deze partij, zo ook met Dansk.nl, via waar we 2 jaar geleden onze vakantiewoningen boekten.

Autocadeautjes 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken

Tussenstop op de heenreis

Oscar is normaal gesproken behoorlijk wagenziek en regelmatig hebben we meegemaakt dat de auto ondergespuugd werd of dat dit net aan niet gebeurde. Heel vervelend voor onze grote vent en gelukkig hebben we maatregelingen getroffen om het voor hem zo aangenaam mogelijk te maken. Binnenkort zal ik eens laten weten wat deze maatregelingen zijn. In ieder geval hielpen ze ons deze vakantie enorm! Ik kocht vooraf leuke cadeautjes voor ze die ze onderweg kregen.

Ontbijt 525x1024 - Zomervakantie in Denemarken

We besloten de reis zo relaxed mogelijk aan te pakken en een overnachting te boeken in Duitsland, vlakbij Hamburg. Via Booking.com boekten we last-minute dit hotel met een familiekamer (1 x tweepersoonsbed en 2 x eenpersoonsbed). Echt een prima hotel, met vlakbij een mega lekker schnitzelrestaurant (Schweinske). Bij ons nu al favoriet haha, met deze schnitzelfanaten! Er zat ook een heel fijn ontbijt bij en alles werd netjes op de tafel geserveerd. Lekker met Duitse broodjes en een gekookt eitje. We hadden toen al besloten dat we dit hotel op de terugreis ook zouden boeken. Voelde al echt als vakantie.

Oster-Hurup Feriecenter

Dit eerste deel van de vakantie, bij het Oster-Hurup Feriecenter was in 1 woord: top! Ok, we hadden dus enorm veel mazzel met het fantastische weer en na een Nederlandse hittegolf plakten we er hier nog een paar hete dagen aan vast.

De ligging van dit park is super, want het ligt direct aan zee. Daar maakten we dan ook gebruik van, want de eerste paar dagen hebben we vooral genoten van het strand. Ook op het park zelf is van alles te doen voor de kids. Er is een binnenzwembad met glijbaan, midgetgolf, levend schaakspel (dit hebben echt helemaal ontdekt daar!), speeltuintjes, skelters, grote trampoline en er waren geitjes.

Oster Hurup 2 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken

We haalden eenmalig een flinke kar vol boodschappen bij Aldi (die lag op 15 minuten rijden), met voor een dag of 3 genoeg eten en drinken. In Oster-Hurup zelf is ook een supermarkt, maar we wilden even een wat uitgebreider assortiment voor de eerste boodschappen. Ze zeggen weleens dat Denemarken een prijzig land is, maar wij vinden dat alles meevallen. Alleen de eerste avond in Oster-Hurup ondervonden we dat dus wel, want voor 3 x een hamburgermenu (wat echt vrij simpel was te noemen) en 1 x een salade met 4 drankjes betaalden we bijna EUR 80. Dat gingen we dus echt even anders doen de volgende keer.

We hebben op het park veel gebbqt met verse vis, groenten en vlees en ook maakten we een keertje pasta (met lekker extra groenten), bakten we pannenkoeken en Jeroen maakte een avond lasagne. De oven in ons huis was top, dus dat ging met gemak.

BBQ 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken

In 1 woord: prachtig

Zo omschrijven wij dit gebied waar we zaten. Na 3 dagen bakken in de zon waren we er wel echt even aan toe om de omgeving te verkennen. Op nog geen 10 minuten rijden van ons park vonden we een prachtig wandelgebied aan de kust en dat was zo waanzinnig mooi! Ik heb er bewust zo enorm van genoten, want zoiets zie je gewoon niet iedere dag.

Denemarken 2 768x1024 - Zomervakantie in Denemarken

We maakten er een mooie wandeling en de kids vermaakten zich ondertussen met de krabbetjes en het vinden van mooie schelpen. Overal waar je keek was zee en ongerept gebied. Totale rust…bijna niemand kwamen we tegen en we hadden even het gevoel alleen op de wereld te zijn. Het was hier (maar eigenlijk ook tijdens onze hele Denemarkenvakantie) totaal mogelijk om de 1.5 meter maatregel in acht te nemen zeg maar.

Denemarken 1 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken
Strand Oster Hurup 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken

Dagje Aalborg

Op circa 45 minuten rijden lag de grote plaats Aalborg. Twee jaar geleden waren we al in Aarhus geweest en het leek ons leuk om een dagje Aalborg mee te pakken. We parkeerden de auto en de kids en Jeroen genoten enorm van een lekkere ‘kanelschnegle’ (typisch Deens kaneelbroodje) met een kop koffie. Dit vonden wij wel echt heel prijzig, want voor 2 koppen koffie met 3 kaneelbroodjes waren we EUR 26 kwijt en dat was het niet waard.

Kanelschnegel 768x1024 - Zomervakantie in Denemarken

We slenterden lekker door Aalborg, shopten wat en schoten vooral heel veel foto’s! Wat een leuke stad is dit. Je hebt er ook een aantal musea zitten, maar we hadden niet veel zin om die te bezoeken, omdat er op straat al zoveel te zien was.

Op het eind van de dag reden we naar het Vestre Fjordpark, een groot recreatiegebied waar van alles te beleven was. We waren daar redelijk laat, dus bleven er niet lang, maar we hebben er lekker een duik genomen in het natuurbad en Julie sprong op de trampolines die ze daar hadden. Mocht je naar Aalborg gaan, dan is dat echt een aanrader (en gratis)!

Aalborg 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken

Rebild Bakker natuurreservaat

Shoppen is altijd een goed idee, maar eerlijk gezegd had ik zelfs (als echte shopfanaat) meer zin om veel van de natuur te zien in de omgeving van Oster-Hurup. We vonden een prachtig natuurreservaat op zo’n 38 minuten rijden van ons park, namelijk het Rebild Bakker natuurreservaat. Dit is een groot nationaalpark in de gemeente Rebild, bestaande uit een fantastisch heuvelachtig heidegebied en rondom het bos Rold Skov.

Rebild Bakker 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken

Op deze dag kijk ik met zoveel plezier terug en voor mij persoonlijk was dit het hoogtepunt van deze vakantie. Zelden heb ik zulke prachtige natuur gezien en we waren echt een dagje uit die dag op een manier die ik niet snel zal vergeten. Bij een lokale bakker in Skorping haalden we allerlei lekkers en zonder te klagen liepen de kids ook echt flinke stukken met ons. Ze genoten er ook zo zichtbaar van en wilden alles ontdekken. Een dag met een gouden randje vonden we…Het allermooiste wat wij zagen was het Lille Blakilde, een natuurlijke waterbron. Je kwam daar door een stuk te wandelen (wat op zich ook al heel mooi was).

Rebild Bakker 1 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken

Deens ijs

Wie in Denemarken geweest is kent het vast en zeker de bijzonder lekkere ijsjes die ze daar hebben. Bijna overal zijn die lekkere ijsjes te vinden, zo ook in Oster-Hurup. Zelf ben ik niet zo’n ijsfreak en hield ik het bij een super lekker softijsje, maar we zagen er ijsjes voorbij komen die bij mij door konden als complete hoofdmaaltijd, soms zelfs met 10 (!) bollen erop en guf. Ken je guf? Dat is dat roze spulletje wat ze aan de zijkant van het ijs smeren en het smaakt naar de binnenkant van Buys zoenen. Echt zo enorm lekker vond ik dat!

Natuurlijk moest er echt even foto worden gemaakt van deze bijzonder lekkere ijsjes! Alleen daarvoor zou je al naar Denemarken willen toch?

ijsje 567x1024 - Zomervakantie in Denemarken

Mariagerfjord

Na 2 lange wandelingen waren Oscar en Julie er wel een beetje klaar mee en dat begrepen we volledig. We hadden nog 1 dag te besteden op het toppark in Oster-Hurup voordat we de volgende dag naar Seeland zouden reizen. Ik wist dat het Mariagerfjord (wat 30 min vanaf ons vakantiehuis lag) echt prachtig moest zijn en eerlijk gezegd had ik ook geen zin om een hele dag in het zwembad te liggen.

We besloten dat de kids ’s ochtends mochten bepalen wat zij wilden doen (dus: zwemmen) en dat we ’s middags alsnog naar het Mariagerfjord zouden gaan. Ze hadden er echt geen zin in en met flinke tegenzin stapten ze de auto in, niet wetende dat ze het hier echt zo enorm mooi zouden vinden!

We parkeerden de auto bij de haven van de plaats Hobro en al direct zagen we het looppad wat ons naar boven zou leiden. Aangezien de kids echt 0,0 zin hadden in een wandeling, besloten we voor een gemiddelde wandeling te gaan van 5 km (de avondvierdaagse lopen ze tenslotte ook haha). Halverwege vonden ze het echt zo enorm leuk worden (er was ook heel veel te zien) dat ze zelfs vroegen om de lange route te lopen. Je kon dat halverwege nog bepalen namelijk.

Mariagerfjord 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken

Uiteindelijk hebben we bijna 10 km gelopen zonder gemekker en gezeur en hadden we een top middag! Wat een veelzijdige route was dit…eindigend aan het fjord zelf. Adembenemend mooi vonden we het allemaal. De kids begonnen het wandelen steeds leuker te vinden en op die manier kom je als ouder zelf ook echt tot rust.

Seeland

We verlieten na bijna 2 weken Noord-Jutland om via Funen naar Seeland te rijden. Dat was in totaal een rit van zo’n 4 uur en we besloten een lange tussenstop te maken in het bekende plaatsje Odense. Odense staat vol in het teken van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en het leuke aan deze stad is dat het er zeer overzichtelijk is. Er is een speciale ‘rode voetstappenroute’ die je langs verschillende highlights leidt. Deze route duurt 3 km en wij hebben er een deel van gelopen.

Odense 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken

In totaal zijn we maar 2.5 uur in Odense geweest en dat is natuurlijk veels te kort. Wanneer we weer naar Denemarken gaan, nemen we zeker het eiland Funen mee, want daar is zoveel te beleven zag ik! Ook kasteel Egeskov lijkt ons zo gaaf op Funen! Daar heb ik veel positiefs over gelezen, maar aangezien wij op doorreis waren (en het net even te prijzig is voor maar 2.5 uur) zijn we er niet geweest. De Grote Beltbrug verbindt Funen met Seeland en je betaald ca EUR 20 aan tol om op Seeland te kunnen komen.

Via Novasol boekten we een particulier vakantiehuis met een heerlijk grote tuin + terras, een sauna en waar wij vooral veel zin in hadden: een grote hottub! Het was een 6 persoonshuisje met 3 slaapkamers en het leuke was dat er een apart huisje was voor de kids om in te slapen. Julie vond dat nog wat spannend, maar uiteindelijk maakten ze hier hun eigen huisje van en ging dat prima.

We hadden hier veel langer willen blijven, maar het was helaas maar voor 3 nachten beschikbaar. Het regende deze laatste dagen veel en dat zorgde ervoor dat we alle 4 een beetje rusteloos werden. Eigenlijk hadden we namelijk echt een bezoek gepland aan Tivoli in Kopenhagen en tot op het laatste moment besloten we om toch niet te gaan. De kaartjes zijn behoorlijk prijzig en om daar dan te lopen in de regen….daar hadden we geen trek in. Kopenhagen zelf hadden we 2 jaar geleden bezocht en met regen hadden we daar ook niet veel zin in.

Het was even niet anders en we besloten lekker in ons mooie vakantiehuis te ‘cocoonen’. Jeroen stookte de hottub op, de kids roosterden veel marshmallows en we brachten uren in de hottub door en in onze eigen buitensauna. Samen met de kids heb ik wat potjes Super Mario op de Nintendo gespeeld (was in dat huisje aanwezig, top!) en keken we series en deden we verder even heel weinig. Ook dat is vakantie, lekker even niets moeten.

Na een terugreis (en ook weer een overnachting op dezelfde plek als waar we sliepen op de heenreis) kwamen we afgelopen zaterdag terug van een fantastische reis. We kijken terug op zoveel mooie momenten en eerlijk gezegd had ik niet meer verwacht dat we überhaupt op zomervakantie konden dit jaar…en wat voor 1! Denemarken is werkelijk prachtig en zo leuk voor kids, jong of oud. Er is overal wel iets leuks te doen en het is er schoon, de natuur is prachtig en wij vonden het echt betaalbaar. Twijfel je om er eens heen te gaan? Hopelijk heb ik je met deze blog over de streep getrokken :-).

Denemarken 3 1024x1024 - Zomervakantie in Denemarken

Ben jij weleens in Denemarken geweest en zo ja, wat vond jij er zo tof? Wij gaan zeker terug, in ieder geval voor Tivoli, Mons Klint en Lego House en anders alleen al om zo’n lekker ijsje met guf te eten!

-xxx- Carla

20200606 145646 0001 Edited 2 - Zomervakantie in Denemarken
Delen is lief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *