Oudeambacht 848x461 - Het Oude Ambachten en Speelgoed museum
Algemeen

Het Oude Ambachten en Speelgoed museum

Op uitnodiging van het Oude Ambachten en Speelgoed museum in Terschuur (Provincie Gelderland) bracht ik deze week samen met ons gezin een bezoekje aan dit museum, waar oude ambachten tot leven komen…Hoe wij dit bezoek hebben ervaren laat ik je in deze blog weten!

Barbie caravan 669x1024 - Het Oude Ambachten en Speelgoed museum

Hoe leuk is oude meuk?

Het was een blog van Toddlecake die mijn interesse voor dit museum aanwakkerde en met name de foto’s van de expositie van Barbie & Ken trok mijn aandacht en veel speelgoed van vroeger. Dat zag er zo heerlijk old skool uit! Verder kon ik mij er eigenlijk geen voorstelling van maken, want ‘hoe leuk is nu eigenlijk oude meuk’? We namen de uitnodiging van harte aan en lieten we ons compleet verrassen! De musea zijn momenteel natuurlijk gesloten en daardoor was het al een uitje op zich in deze herfstachtige meivakantie. De kids waren heel blij om samen op pad te gaan en we maakten er echt een dagje weg van.

Speurtocht 729x1024 - Het Oude Ambachten en Speelgoed museum

Wat een warm welkom!

Het mag gezegd worden, want zo’n warm welkom maak je eigenlijk zelden mee! De zoon (Ronald) en dochter (Wendy) van eigenaar (Kees) hadden echt op ons gerekend en we voelden ons al direct erg welkom bij dit museum. En je maakt het natuurlijk ook niet vaak mee dat je een heel museum exclusief voor jezelf hebt! Na een uitgebreide uitleg van Ronald wees hij ons 3 routes aan die wij konden afleggen en de kids kregen ieder een eigen speurtocht mee. Er zat zelfs verschil in deze speurtochten, want die van Oscar (11) was een stukje complexer dan die van Julie (9). Wilden wij eerst een kop koffie? Het antwoord van onze jongste was duidelijk: beginnen maar en snel ook!

160 kamers met ambachten

Het museum is ontzettend leuk en groots opgezet en bestaat uit de route A, B en C. We besloten te starten met route A (kamers met ambachten). Daarna konden we lunchen en richting route C (speelzolder) om af te sluiten met route B (kamers met ambachten). We hadden vooraf geen idee hoe lang we ons hier zouden vermaken, maar al snel wisten we: ‘hier zijn we voorlopig echt niet uitgekeken’! Ik bleef foto’s maken en we vielen van de ene verbazing in de andere. Iedere kamer was ontzettend leuk uitgebeeld en doordat de kinderen bijna overal aan mochten komen kwamen oude ambachten steeds meer tot leven voor ze.

Ambachten speelgoedmuseum 1024x1024 - Het Oude Ambachten en Speelgoed museum
speelgoedmuseum 1024x1024 - Het Oude Ambachten en Speelgoed museum

Je kon het zo gek niet bedenken of een ambacht was in een kamer uitgebeeld. Van een vroedvrouw tot klassenlokaal en van kapper tot glas in lood zetter. En wat dacht je van ouderwetse telefoons met draaiknoppen die het ook nog echt deden…de kinderen wisten niet wat ze zagen! We begonnen met route A om 11.00 uur en na 1 uur hadden we slechts 10 kamers gezien. Dat geeft denk ik een goed beeld van hoe wij ons daar vermaakt hebben :-). Ronald had in de gaten dat we het naar ons zin hadden en we mochten heerlijk tot sluitingstijd blijven: wat een feest!

Speelgoedzolder was favoriet

Na een fijne lunch was het tijd voor het favoriete onderdeel van het programma: uitrazen op de speelzolder, ofwel route C! Je kunt er in het restaurant trouwens van alles bestellen, variërend van tosti tot poffertjes, soepen, belegde broodjes, ijsjes en gebak.

speelgoedzolder 1024x1024 - Het Oude Ambachten en Speelgoed museum
speelzolder 1024x1024 - Het Oude Ambachten en Speelgoed museum

De speelzolder vonden we alle vier echt te gek! Je kon het zo gek niet bedenken of het was er boven te vinden. Een kleine greep uit het geheel: er was een ballenbad, poppenkast, airhockeytafel, sjoelbak, glijbaan, retro Mario games, knikkerbaan en echt nog veel meer. Daarnaast was er nog een complete route met speelgoed van vroeger. Werkelijk alles kwam voorbij en was met zoveel liefde opgezet. Regelmatig kwam Ronald vragen of we ons vermaakten of dat we vragen hadden, zo gastvrij! We moesten Oscar en Julie na een uur echt van de zolder vandaan trekken, want inmiddels waren we al een paar uur in het museum en moest route B nog worden afgelegd.

Barbie en Ken expositie

Barbie 1024x1024 - Het Oude Ambachten en Speelgoed museum

Vanaf juli 2020 was de expositie Barbie en Ken te bewonderen in het museum. Deze expositie kun je vinden in Route B. Toen wij er waren werd deze expositie afgebroken, maar deze echte Barbiefans konden het natuurlijk niet laten om nog even in een echte Barbiedoos te poseren :-). Er waren nog verschillende poppen te bewonderen en boven op de speelzolder kon volop met Barbiemateriaal gespeeld worden. Ik begreep dat hierna een expositie volgt van de Fabeltjeskrant en dat is natuurlijk ook erg leuk! De rest van route B was ook weer zo mooi opgezet en we vielen van de ene in de andere verbazing.

Barbie 1 760x1024 - Het Oude Ambachten en Speelgoed museum

Rolstoelvriendelijk museum

Het gehele museum is dusdanig ingericht dat alle mindervaliden het volledige museum kunnen bezoeken. Naast dat gehele museum is ingericht met o.a. brede looppaden, ‘eenrichtingsverkeersroutes’ en liften. Ook zijn er speciale invalidetoiletten, kun je er een rolstoel of rollater lenen bij binnenkomst en dat vonden wij echt heel gastvrij overkomen. Voor prijzen verwijs ik je graag naar de website!

Het mag gewoon echt heel duidelijk zijn: wij vonden dit museum te gek! Eigenlijk is dit zo uniek en moet je hier gewoon een keer geweest zijn. Ik zou ook nog bijna vergeten te vermelden dat de kinderen hun eigen springtouw mochten maken. Wij vonden het erg verrassend, allesbehalve saai en bedanken Ronald en zijn familie voor de gastvrijheid. Heerlijk om in deze tijd echt een zorgeloos dagje uit te zijn met het gezin!

-xxx- Carla

20200606 145646 0001 Edited 2 - Het Oude Ambachten en Speelgoed museum
Delen is lief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *