Mam: mag ik ook Fortnite?
En toen kwam ie. Die ene vraag, waar ik eigenlijk toch een beetje huiverig voor was. ‘Mam, mag ik Fortnite, want iedereen in mijn klas mag het ook spelen’. Of dat helemaal klopte weet ik nog steeds niet, maar wat ik wel wist: hier moeten we iets mee. Inmiddels zijn we een half jaar verder en wordt Fortnite dagelijks gespeeld.
Gisteren is (eindelijk volgens zoonlief Oscar) seizoen 3 van Fortnite live gegaan en zijn dag kon niet meer stuk. In deze blog heb ik het met je over deze populaire game en hoe Fortnite ons gezinsleven is ‘binnengestapt’ (of moet ik zeggen ‘binnengedrongen’) 🙂 en voor wie ook Fortniters in huis heeft kan het handig zijn om even termen mee te krijgen via deze blog :-).
Fortnite | een korte uitleg
Voor wie nog onbekend is met Fortnite (dat was ik namelijk zelf ook nog tot een paar maanden geleden), Fortnite is een online computerspel, ontwikkeld door Epic Games en bestaat sinds 3 jaar. Het is een zogeheten ‘Battle Royale’ game, waarbij 100 personen vechten om tot het laatst over te blijven (dat is de korte versie zeg maar) :-). Zoals gezegd speel je dit spel online met nog 99 andere spelers over de hele wereld. Naast het schieten komt er nog meer bij kijken. Zo kun je dingen bouwen om te overleven. Oscar speelt Fortnite op zijn Nintendo Switch, maar het is ook te spelen op o.a. Playstation 4, de Xbox One en via Android/iOS/macOS. Er zijn meer dan 350 miljoen geregistreerde gebruikers. Het moet dus echt een populair spel zijn!


Verslavend | moe van continue strijd
Wie even snel op internet zoekt naar deze enorm populaire game, komt al snel op pagina’s terecht, waarop ouders steen en been klagen over het verslavende element wat zo kenmerkend is voor deze game. Zo lees ik ook dat er kids zijn die er met gemak uren achter kunnen zitten zonder dat ze zich bewust zijn van een buitenwereld. En eerlijk is eerlijk: ook hier horen we regelmatig als er voor het eten geroepen wordt ‘ik maak eeeeeeeeeeeven het potje af mam’. Wat maakt deze game nu zo verslavend?
‘Skins en dansjes’ kopen
Allereerst zit het spel heel slim in elkaar en worden kids er echt in ‘meegezogen’. De aanschaf van Fortnite is gratis, maar het wordt pas interessant zodra je een Battle Pass koopt (of genoeg V-Bucks hebt om er eentje te kopen), want dan kun je o.a. skins (andere poppetjes), gekleurde wapens en dansjes kopen. Een Battle Pass kost circa 1000 V-Bucks of je hebt ‘m voor 10 euro via je Fortnite account zelf. V-wat? V-Bucks zijn game munten, die je kunt inzetten om verschillende attributen te kopen in het spel.
Voor ongeveer 10 euro koop je 1000 V-Bucks, wat wil zeggen dat elke 100 V-Bucks 1 euro kost. Op deze manier is te zien wat voorwerpen kosten. Het kan snel gaan met het uitgeven van V-Bucks en gelukkig is dat goed te monitoren, want zo was bijvoorbeeld mijn creditcard nodig om de aankoop te doen en kun je aanvinken dat gegevens niet bewaard mogen blijven. Je moet er niet aan denken wat er anders maandelijks afgeschreven kan worden :-).

Fortnite bij ons thuis
Onze zoon is nu 10 en tot deze leeftijd hebben we het nog bewust niet bij hem geïnstalleerd. Fortnite heeft namelijk een leeftijdsindicatie van 12 jaar en dat is niet voor niets natuurlijk. Een aantal maanden geleden hoorde ik dat er in de klas van Oscar door een aantal kids Fortnite werd gespeeld en toen dacht ik ‘daar gaan we’. We hebben ons toen goed ingelezen over de voors en tegens en besloten het vanaf 10 jaar toe te laten in ons huis (met bepaalde regels uiteraard).
Het design van het spel is super vrolijk en het is enorm kleurrijk. Dat lokt behoorlijk uit om te spelen. Wat wij fijn vinden is dat je geen bloed ziet en je kunt jouw personages opleuken met outfits (skins genoemd). Er zit een competitief element in (je moet tenslotte als laatste overblijven) en je kunt het ook samen met je vrienden spelen. Dat laatste vonden wij er ook erg fijn aan.
Daarnaast kun je jouw figuur ook dansjes laten doen. Die dansjes zijn heel populair en worden hier thuis ook met enige regelmaat gedaan!
Ik merk aan onze zoon dat hij echt ‘in’ het spel zit en tot op zekere hoogte is dat prima. Vanaf 16.00 uur mag de Switch aan en tot die tijd wordt er of lekker buiten een balletje getrapt of een Donald Duck gelezen (of gewoon gespeeld). Uiteraard is hij niet blij met de mededeling ‘we gaan eten’ en zit hij er het liefst de hele dag achter, maar als het teveel strijd oplevert is hij zijn Switch 2 dagen kwijt (en dat weet hij) :-).
Wordt er bij jou thuis ook Fortnite gespeeld en zo ja, levert het ‘strijd’ op in huis? Of kies je er bewust voor je kind dit spel nog niet te laten spelen? Benieuwd!
-xxx- Carla
