Sonnenborgh
Dagjes uit

Een ZONnige ZONdag bij Sonnenborgh

Een bezoekje aan het Sonnenborgh museum stond al een flinke tijd op onze planning en op een wel heel “ZONnige ZONdag” in de afgelopen zomervakantie was het zover! Zoek je nog een origineel, leerzaam, maar vooral leuk (coronaproof) uitje in de regio Utrecht voor deze herfstvakantie? Zoek niet verder en bezoek het publiekssterrenwacht Sonnenborgh in het centrum van Utrecht. Ik zeg bewust coronaproof, want dat is het zonder meer!

IMG 20200809 144436 768x1024 - Een ZONnige ZONdag bij Sonnenborgh

Wat is Sonnenborgh?

Dat was voor ons altijd nog wat vaag, want kun je er nu sterren kijken, het heelal bestuderen of toch de zon bewonderen? We hadden er van gehoord en wisten dat er speciale kijkmomenten zijn, maar verder dan dat ging het bij ons op dat moment nog niet.

Sonnenborgh is meer dan alleen een sterrenwacht! Het begon allemaal in 1552 met de bouw van een bastion, in opdracht van Keizer Karel V. Dit bastion moest Utrecht verdedigen tegen een nieuw wapen: het verrijdbare kanon. Toen dit niet meer nodig was werd het bastion voorzien van een sterrenwacht en een weerstation (het KNMI dat nu nog dagelijks het weer voorspelt). Wereldberoemde wetenschappers onderzochten hier van alles op het gebied van sterren- en weerkunde.

IMG 20200809 141638 768x1024 - Een ZONnige ZONdag bij Sonnenborgh

Vandaag de dag is Sonnenborgh een museum en kun je zelf in de voetsporen van die oude wetenschappers treden. Je onderzoekt er het heelal en het klimaat. Er zijn tentoonstellingen en sterrenkijkavonden waarop je in het donker de hemel kunt afspeuren. Daarnaast zijn er ook voorstellingen in het planetarium, allerlei speciale evenementen door het jaar heen én educatieve programma’s voor scholen. En iedere zondag kun je er met de speciale Lunt telescoop kijken naar de zon.

IMG 20200809 144029 768x1024 - Een ZONnige ZONdag bij Sonnenborgh

Leerzaam en interactief

Na een (helaas) teleurstellend bezoek aan het Nederlands Openlucht Museum in de week daarvoor (zie mijn eerdere blog over deze dag) vonden we het stukje ‘interactiviteit’ erg belangrijk voor de kids. Een bezoek aan een museum is nu eenmaal minder aantrekkelijk voor ze vergeleken met een dag Efteling, dus dan is het tof als ze er zelf iets kunnen doen. Dat zit bij Sonnenborgh wel goed! We bezochten het terwijl het buiten ruim 30 graden was en de flesjes water waren die dag niet aan te slepen. Een ideale dag om de zon eens goed te bestuderen!

IMG 20200809 160150 768x1024 - Een ZONnige ZONdag bij Sonnenborgh

We reserveerden een speciaal tijdslot vooraf en mochten circa 2.5 uur rondlopen. Het bleek dat we (samen met nog 1 vader en 2 kids) als enigen in het museum waren, dus we mochten langer blijven! We zijn er ruim 3 uur geweest en de kids vonden het fantastisch!

Bij binnenkomst kregen de kids een iPad mee en een speurtocht (die eigenlijk voor kids t/m 6 jaar bedoeld was, maar die van ons vonden het erg leuk om te volgen). Er moesten stickers geplakt worden die te maken hadden met de ruimte waarin we ons op dat moment bevonden. Met behulp van de iPad krijgen de kids extra achtergrondinformatie en kunnen ze weetjes over een bepaald onderwerp opzoeken.

Sonnenborgh 1 768x1024 - Een ZONnige ZONdag bij Sonnenborgh

Het hoogtepunt: de Lunt telescoop!

Het absolute hoogtepunt van ons bezoek aan Sonnenborgh was het bestuderen van de zon door de Lunt telescoop! Op zondag staat deze kijker op de zon gericht en zijn er begeleiders die op een hele leuke en kindvriendelijke manier uitleggen wat je ziet. Bij helder weer kun je de zonnevlekken en gaswolken aan de rand van het zonneoppervlak zien. Zoals gezegd was het die dag bloedheet (maar dan ook echt bloedheet) en met een trap werd je naar de ruimte gebracht waar je via de Lunt telescoop naar de zon kon kijken. Langer dan 10 minuten was het hier echt niet uit te houden; het water gutste van onze gezichten!

Het was die dag kraakhelder en we konden de zon goed zien. Wist je dat Sonnenborgh de grootste zonnetelescoop van Nederland heeft? Sonnenborgh heeft 3 telescopen: de Merz, Gala en Lunt. Met de Merz en Gala kijk je naar de hemel bij nacht. Met de Lunt kun je op klaarlichte dag veilig de zon bestuderen. 

IMG 20200809 145202 1024x768 - Een ZONnige ZONdag bij Sonnenborgh

Wat vonden onze kids ervan?

In 1 woord: WOW! Het absolute hoogtepunt vonden zij het bekijken van de zon en alle snufjes rondom de telescopen. Heel indrukwekkend, ook de manier waarop er informatie aan de kinderen gegeven werd door de medewerkers. Bij binnenkomst kregen we beneden een algemene lezing over Sonnenborgh, een stukje geschiedenis en uitleg over hoe je dit museum het best kunt bezoeken. De eeuwenoude meteoriet maakte enorm veel indruk op de kinderen en ze vonden het heel bijzonder om zoiets aan te kunnen raken.

IMG 20200809 155536 768x1024 - Een ZONnige ZONdag bij Sonnenborgh

Door middel van de speurtocht dwaalden we door het museum en liepen we van ruimte naar ruimte. Naast de zonnetelescoop vonden ze de Meridiaanzaal ook erg leuk, waar alles in het teken staat van ‘tijd’. Vroeger gebeurde dit op een sterrenwacht met de meridiaan: een denkbeeldige lijn over de aarde van pool naar pool. In deze zaal kun je deze meting met eigen ogen bekijken. Als de zon deze meridiaan overdag passeerde, was het daar 12.00 uur.

Sonnenborgh 8 768x1024 - Een ZONnige ZONdag bij Sonnenborgh

Het Planetarium was wegens corona helaas gesloten. Dit leek ons super mooi: het heelal bekijken en voelen alsof je er echt een onderdeel van bent. We komen hier zeker nog weleens voor terug, al is het alleen maar om ook eens de sterren te bekijken.

Coronaproof

Zoals gezegd pakken ze het bij Sonnenborgh allemaal coronaproof aan. Vooraf boek je (net als bij andere museu) een tijdslot vooraf en mogen er kleine groepjes per keer naar binnen. In het museum is op veel punten desinfecterende handgel te vinden en toen wij er waren was het erg rustig. Je kunt er goed de 1.5 meter afstand bewaren vonden wij.

IMG 20200809 160415 1024x768 - Een ZONnige ZONdag bij Sonnenborgh

Het museum ligt echt prachtig, in het Zocherpark, langs een deel van de singel. Wij hebben er lekker buiten gepicknickt en van het mooie uitzicht genoten.

Twijfel niet en boek een ticket voor dit interessante museum; het is de moeite waard en kidsproof volgens Oscar en Julie!

-xxx- Carla

20200606 145646 0001 Edited 2 - Een ZONnige ZONdag bij Sonnenborgh

Delen is lief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *