Nemo
Dagjes uit

Een middag in het NEMO Science Museum

Met nog maar 2 volle schoolweken te gaan start in de Regio Noord als eerste de herfstvakantie. De Regio Midden en Zuid starten een week later en op onze school hebben de kids zelfs 2 weken vrij (1 week studieweek en 1 week herfstvakantie). Ben je op zoek naar een leuk dagje weg met het gezin en wil je eens wat anders dan bijvoorbeeld een binnenspeeltuin of bioscoop? Overweeg dan echt een bezoek aan het NEMO Science Museum! In deze blog laat ik je zien wat wij van dit museum in Amsterdam vonden en of wij er nog eens heen zullen gaan.

Nog nooit geweest

Zo’n bekend museum en wij waren hier nog nooit geweest? Tijd om daar eens verandering in te brengen vonden wij! Het leek ons zo super leuk en interactief. Tijdens de afgelopen zomervakantie wilden wij heel graag naar dit museum, maar corona hield ons toch wel tegen. Toch besloten we de gok te wagen en reserveerden we via de website van Nemo een tijdslot voor in de middag en mochten we 3 uur lang in het museum verblijven. Veels te kort bleek achteraf, maar daarover later meer :-).

Nemo 5 1024x744 - Een middag in het NEMO Science Museum

Centraal gelegen in Amsterdam

NEMO is centraal gelegen in Amsterdam en valt op door het bijzondere gebouw. Bijna iedereen kent dit gebouw wel en bij de bouw ervan wist de architect 1 ding heel zeker: het moest bovenop een tunnel komen, zodat het leek alsof het uit het water zou komen zetten. Wij vonden met name het dakterras erg leuk aangelegd, waar je ook iets kunt eten of drinken. Het uitzicht is fantastisch en er is voor de kids ook van alles te doen op het dak, terwijl je zelf lekker geniet van een kop koffie of lunch. Wij brachten zelf lunch mee, maar je kunt daar ook prima lunch scoren.

Nemo 4 1024x769 - Een middag in het NEMO Science Museum

Wij gingen met de auto naar Amsterdam (zagen het niet zitten om met 2 kids in de trein te zitten) en parkeerden de auto aan de overkant van het IJ (locatie IJplein). Via de app van Yellowbrick betaalden we EUR 6 voor 7 uur parkeren, dus echt een prima prijs. Vervolgens namen we het gratis pondje naar de overkant en stapten we bij Amsterdam Centraal Station uit.

NEMO is trouwens goed toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s. Er is een lift aanwezig, er zijn speciale toiletten voor mindervaliden en bij de receptie kun je een rolstoel lenen. 

Niet zomaar een museum

Van tevoren hadden we ons niet eens enorm ingelezen en we besloten ons daar terplekke te laten verrassen. Dat is zeker gelukt overigens :-)! We zagen al snel dat dit niet zomaar een museum was, maar het nodigde al direct enorm uit om veel zelf te ondernemen!

Bij NEMO draait alles om ontdekken, leren, maar vooral heel veel zelf doen (en laten we in met name dat laatste nu enorm veel zin hebben)!

Nemo 3 1024x1024 - Een middag in het NEMO Science Museum

In NEMO ontdekt iedereen, van jong tot oud, hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. Op vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops ervaren bezoekers hoe bijzonder alledaagse dingen zijn. Enorm leerzaam dus en allesbehalve saai vonden wij. Zo leer je over de wetenschap, technologie, licht en zwaartekracht en worden zaken op zo’n manier uitgelegd dat ze behapbaar zijn. Je wordt echt op iedere plek uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan en juist dit vonden Oscar en Julie (en wij ook) super leuk!

Vijf verdiepingen in 3 uur

…is niet te doen was onze conclusie en we zijn dan ongemerkt ook langer gebleven. Daar was eigenlijk geen controle op hebben wij gemerkt. We hadden dus een timeslot van 3 uur gereserveerd, maar met alles wat daar te beleven valt red je wellicht 2 verdiepingen. Vijf verdiepingen in 3 uur was niet te doen en dan mis je essentiële informatie of diepgang in je bezoek. Ik snap dat dit niet anders kan gezien de huidige corona situatie, maar uiteraard is het jammer. Dit museum is gewoon veel te leuk om hier slechts 3 uur te verblijven! Komen wij hier nog eens terug? Ja, absoluut, want we hebben zeker niet alles gezien.

Nemo 6 1024x759 - Een middag in het NEMO Science Museum

Wat kun je er zoal doen?

Echt teveel om op te noemen en voor het complete overzicht kun je het beste de website van NEMO bezoeken, want daar staat alles heel duidelijk beschreven. Per verdieping varieert het wat er te beleven valt. Vooropgesteld kan ik je aangeven dat er enorm (maar dan ook enorm) veel te doen is voor jong en oud en het is heel interactief. Het zijn 5 verdiepingen vol weetjes, informatie, toffe proefjes en ontdekkingsmomenten. Om het behapbaar te houden voor deze blog laat ik je weten welke dingen wij echt het allerleukst vonden!

Humania

Humania is een tentoonstelling over de mens en bevindt zich helemaal op de bovenste verdieping van NEMO. Wij kwamen hier op het allerlaatst, maar de kids vonden het in deze ruimte echt helemaal te gek! In Humania kom je door middel van spellen en testjes alles te weten over de mens. Je kunt op een hele ludieke manier je hartslag meten (was hier favoriet kan ik je zeggen). Verder hebben we getongd met reuze tongen en testten wij onze wilskracht. Dit laatste was echt behoorlijk pittig. We konden koelelementen zo lang als mogelijk vasthouden en dit was serieus echt een lastige. Oscar won overduidelijk met bijna anderhalve minuut!

Ook was er een expositie over de dood en dit vonden onze kids ook erg aangrijpend en indrukwekkend. Alleen in Humania konden wij ons al zeker 1.5 uur vermaken.

Nemo 9 921x1024 - Een middag in het NEMO Science Museum

Zelf aan de slag in het lab

Op de verdieping ‘Elementa’ bevindt zich het laboratorium. Hier stond aanvankelijk een lange rij (bleek populair te zijn) en wij bezochten eerst andere delen van het museum. Op het laatst was het gelukkig rustig en ging Jeroen samen met Julie en Oscar en ik zelf als wetenschappers aan de slag. Je kreeg een opdracht mee op papier en de benodigde spullen liggen al voor je klaar op de tafels. In ons geval gingen we aan de slag met een opdracht rondom zonnebrand en UV-straling. Er stond puntsgewijs omschreven wat de kids konden doen en ze konden er een kort verslag van maken. Dit is dus weer zo’n mooi interactief voorbeeld!

Nemo 7 - Een middag in het NEMO Science Museum

Verdieping Technium: te gek!

De verdieping Technium vonden de kids ook echt te gek! Bij de tentoonstelling over het logistieke proces waren zij niet weg te slaan. Met een speciale robotarm bestel je artikelen en zorg je ervoor dat het artikel met het juiste vervoersmiddel op het juiste tijdstip bij de mensen thuis wordt bezorgd. Blijkbaar dachten meer kids hier zo over, want het was er druk.

Nemo 10 701x1024 - Een middag in het NEMO Science Museum

Overigens zijn er duidelijke corona-maatregelen genomen in het museum. Zo staan er op meerdere plekken desinfectiemiddelen en is er een speciale looproute gemaakt. Eigenlijk wijst dit zichzelf binnen en heb ik het niet overal als ‘te druk’ ervaren.

Nemo 1 1024x1024 - Een middag in het NEMO Science Museum

En dan het aller-allerleukste…

Dat vonden toch eigenlijk wel die hele vreemde kamer in het museum, waar het lijkt alsof je voor de gek gehouden wordt. Je lijkt door optisch bedrog dan veel groter of juist veel kleiner. De horizon en de hoogte van een persoon boven deze horizon bepalen hoe groot we een persoon kunnen zien. De kids hadden er in ieder geval de grootste lol in.

Nemo 8 1024x982 - Een middag in het NEMO Science Museum

Daarnaast was het absoluut te leuk om aan de slag te gaan met reuzen-bellenblaas. Hier moest je wel echt even voor in de rij staan, maar dat was wel de moeite waard.

Nemo 2 1024x1024 - Een middag in het NEMO Science Museum

Zeer kidsproof en de moeite waard!

Het mag denk ik wel duidelijk zijn: wij vonden dit museum zeer kidsproof en eerlijk gezegd hebben zelf nog nooit zo’n leuk museum bezocht met de kinderen. Het is leuk dat er overal uitgebreide uitleg staat waardoor kinderen en zeker ook ouders bijleren. Helaas hadden ze bij ons niet de rust om veel door te lezen, want het nodigt bij NEMO gewoon uit om zelf aan de slag te gaan. Eigenlijk is het er enorm overweldigend en dit in combinatie met een bezoek van ‘maar’ 3 uur maakt dat wij hier dus absoluut nog eens naar teruggaan.

Wij hebben voor een Museumkaart en dat maakt een extra bezoek aantrekkelijk. De reguliere toegangsprijs is EUR 17,50 voor bezoekers vanaf 4 jaar en onder de 3 jaar zijn kids gratis. Voor Oscar (11) en Julie (8) vonden wij dit de perfecte leeftijd om dit museum te bezoeken. Met jongere kids kun je er ook heen, maar het is wel handig als ze de basisschoolleeftijd hebben en kunnen lezen. Op die manier haal je er toch wel het maximale uit.

Ben jij weleens bij NEMO in Amsterdam geweest en deel je mijn mening? Of ben je er zelf nog nooit geweest en overweeg je een bezoek? Niet twijfelen: doen! Zorg voor een volle camera, want je blijft daar foto’s maken :-).

-xxx- Carla

20200606 145646 0001 Edited 2 - Een middag in het NEMO Science Museum

Delen is lief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *