Openlucht museum
Dagjes uit

Dagje Nederlands Openluchtmuseum

Deze week ben ik samen met 1 van mijn beste vriendinnen en 5 kids een dagje naar het Nederlands Openluchtmuseum geweest in Arnhem. Jaren geleden zijn wij er een dag geweest met mijn schoonfamilie en het leek mij leuk er nogmaals (jaren later) een dag heen te gaan. Hoe wij deze dag ervaren hebben laat ik je in deze blog zien.

Een (h)eerlijke blog

Toen ik in juni startte met bloggen heb ik voor mezelf besloten om er een (h)eerlijke blog van te maken. Voornamelijk om andere moeders (en vaders) te inspireren op o.a. het kidsproof gebied van dagjes uit, recepten, vakanties, traktaties, knutsels en meer. Ik vind het hierbij wel fijn om in mijn blogs zo transparant en eerlijk mogelijk te zijn en geen zaken te verdraaien of anders te maken dan ze zijn. Op die manier blijf ik dicht bij mijzelf en ben ik zo eerlijk mogelijk richting andere ouders over dingen die wij meemaken als gezin.

Regelmatig loop ik over van enthousiasme (zoals jullie vaak zien in mijn blogs denk ik), zo onlangs nog, toen we bijvoorbeeld een middagje Wondr Experience deden en afgelopen weekend toen we voor het eerst bij het NEMO Science Museum waren! Ik merk dan aan mezelf dat ik veel foto’s wil maken en het liefst ter plekke mijn blog al wil schrijven. Dit liep helaas anders bij het Nederlands Openluchtmuseum deze week.

Jaarlijks dagje uit

Samen met 1 van mijn beste vriendinnen proberen we jaarlijks een dagje uit te plannen met onze kids en soms met onze mannen erbij. Wij zijn hele goeie vriendinnen en onze kids spelen super leuk met elkaar. Vorig jaar lukte dat niet, maar het jaar ervoor gingen we bijvoorbeeld naar de Efteling met onze mannen erbij. Altijd een succes natuurlijk de Efteling!

Nu zijn wij allebei van mening dat een dagje uit niet altijd in het teken hoeft te staan van achtbanen en attracties en dat er best iets educatiefs tussen mag zitten. Ik kwam met het idee om deze keer naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem te gaan. Het zou die dag erg warm worden, dus achteraf niet de handigste keuze bleek later.

IMG 0003 1 rotated - Dagje Nederlands Openluchtmuseum
Uit de oude doos

2014

Jaren geleden (Julie zat toen zelfs nog in de wandelwagen) waren we een dagje naar het Nederlands Openluchtmuseum samen met mijn schoonfamilie. We waren daar in de winterperiode en er was van alles te doen, van het bezoeken van een heel lekker snoepwinkeltje tot tuben in grote banden van de heuvel bij de grote molen.

We liepen langs alle huisjes, van de ‘Erven’ tot het ‘Platteland’ en van het ‘Platteland’ naar het ‘Landgoed’ en met een glas warme chocomel was het een gezellig sfeertje. Voor mijn gevoel was er veel te doen. Zo kon je broodjes bakken, marshmallows roosteren, wassen op de manier van vroeger en Oud-Hollandse spelletjes spelen op het grote plein bij de snoepwinkel.

2020

Nu, 6 jaar later, was ik er weer en deze keer met 5 kids en mijn vriendin, was het weliswaar geen weer voor warme chocomel, maar had ik van tevoren niet gedacht dat een bezoek aan dit park op zo’n deceptie zou uitlopen. I.v.m. corona hadden we een timeslot gereserveerd vooraf en wij dachten dat de toestroom bezoekers hiermee goed in balans zou zijn. Bij toetreding om 12.30 uur op de parkeerplaats viel al direct op: wat is het hier giga druk, maar dan ook echt druk! Ook bij de entree zagen we een flinke rij staan (waarbij de bekende 1.5 meter niet werd gehanteerd, maar dat terzijde :-).

Openlucht museum 1 1024x1024 - Dagje Nederlands Openluchtmuseum

Gesloten wegens werkzaamheden

Er was niet 1 directe oorzaak aan te wijzen voor het feit dat wij deze locatie niet zo tof vonden als van tevoren verwacht; het was een aaneenschakeling van diverse oorzaken.

Wat al snel opviel: veel was gesloten wegens werkzaamheden (of wegens corona). Uiteraard heb ik echt alle begrip voor musea momenteel en het feit dat het een behoorlijke uitdaging is om alles dusdanig in te richten dat de 1.5 meter in acht genomen kan worden en waarbij een veilig bezoek voorop staat.

Op een gegeven moment wordt het storend om te zien dat ‘weer iets dicht is’, want bijvoorbeeld de Canon van Nederland leek ons 1 van de leukste dingen in dit museum en daar konden we niet naar binnen. We hebben het meerdere keren geprobeerd, maar helaas lukte dat niet. Ook de grote molen konden we niet in en zo waren er meer dingen gesloten. Nogmaals, alle begrip voor de corona maatregelen, maar dan verwacht ik dat de prijs hierop aangepast wordt of dat er info op de website vermeld wordt vooraf.

Openlucht museum 1024x940 - Dagje Nederlands Openluchtmuseum

Niet interactief

Een ‘duik in de geschiedenis’, ‘daar maak je geschiedenis mee’ en ‘te zien en te doen’ vermeldt de website. Er waren vooral veel oude huisjes en boerderijen te zien (beginnend bij de erven tot aan het landgoed), maar eerlijk gezegd hadden de kids het na 3 huisjes wel gezien. Er waren geen figuranten in de huisjes te zien (op 1 huisje na), waardoor het allemaal totaal niet ging leven bij de kinderen. Het was verre van interactief en naar onze mening niet kidsproof.

Buiten de huisjes waren wel bordjes geplaatst met daarop meer info over het desbetreffende huisje, maar dat was op een vrij volwassen manier vormgegeven. Onze kids keken 2 seconden en waren weer weg. Het ‘pakte niet’ om het maar zo te zeggen en dat was ontzettend jammer, want ik denk zeker dat hier veel meer uit te halen valt. Het valt veel interactiever te maken voor de kinderen. We kwamen bij een hutje waar een boot getimmerd werd, maar ook daarbij geen verhaaltje of iets dergelijks en ook bij de kaasmakerij werd het proces uitgelegd, maar hoe leuk zou het zijn om op die plek bijvoorbeeld kaas te kunnen maken of iets anders tastbaars te doen.

Er was gewoon niets te doen voor ze, maar dan ook niets en kinderen willen niet alleen dingen zien: die willen dingen doen!

Onduidelijke route

Ondanks dat ik er al eens geweest was, vond ik de route erg onduidelijk. We zijn maar begonnen bij de ‘erven’ en van huis naar huis gelopen, maar het had heel fijn geweest als er bijvoorbeeld een nummer bij het huis had gestaan, zodat je weet waar je loopt. Regelmatig moesten wij echt uitpluizen waar we waren en zoiets is volgens mij heel makkelijk toe te passen op de bordjes.

Verder stonden er hele lange rijen bij sommige huisjes (uiteraard omdat er natuurlijk 1.5 meter in acht genomen moet worden), maar in een zomervakantie met timeslots verwacht je dat daar de verhalen in de huisjes op aangepast worden zodat er meer doorstroom is. Op dat punt wilden alle 5 de kids (oudste 11, jongste 5) al weg. Ze vonden het echt niet leuk. Wij vonden het zonde van de toegangsprijzen en besloten het een kans te geven. Misschien zou het leuker worden en konden ze zelf ook iets doen met hun handen?

Openlucht museum 3 1024x768 - Dagje Nederlands Openluchtmuseum

Overigens moet wel echt gezegd worden dat het park prachtig is aangelegd en dat de natuur echt heel mooi oogt. We troffen het ook met het weer, dus op de omgevingsfactor ‘locatie’ konden we niets aanmerken. Prachtig opgezet park en heerlijk om lekker te wandelen!

Forse toegangsprijs

De toegangsprijs van dit museum is fors, flink fors vinden wij voor wat je ervoor terugkrijgt. Nu had ik voor Oscar en Julie de Museumkaart, dus zij konden kosteloos naar binnen en mijn vriendin en ik gebruikten de VIP Kaart van de Bankgiroloterij (en waren hiermee gratis), maar zij betaalde wel EUR 16,50 per kind (in totaal voor 3 kids EUR 49,50). Voor volwassenen betaal je EUR 19,50 en kids t/m 3 jaar zijn gratis.

Het uitje heeft mij dus niets gekost (behalve parkeerkosten van EUR 7), maar mijn vriendin betaalde alleen al voor haar kids dus EUR 49,50. Na alles wat wij gezien hebben concludeerden wij: de toegangsprijs voor kids moet echt omlaag, want die staat niet in verhouding met wat je ervoor terugkrijgt en al helemaal niet met dit aangepaste programma. En eigenlijk geldt dit ook voor die van volwassenen vinden wij.

Extra kosten voor attractie

Openlucht museum 2 1024x1024 - Dagje Nederlands Openluchtmuseum

Ok, de toegangsprijs ligt hoog, maar dan verwacht je niet dat je nog eens EUR 1.50 extra moet betalen voor een ritje in een simpele draaimolen en 4 ritten voor EUR 5. Absurd vonden wij dit en het gevolg was dan ook dat de jongste van 5 jaar echt hevig teleurgesteld was toen wij dit aan ons voorbij lieten gaan. Er stonden overigens nog meer mensen te kijken van deze prijs en we waren hier zeker niet de enige in.

Helaas was het grote plein (waar de draaimolen stond) ook niet meer wat het vroeger is geweest. De Oud-Hollandse spelletjes waren er niet (waarschijnlijk niet vanwege corona), de snoepwinkel was een koffiezaakje geworden en er was (buiten de draaimolen om) niets voor de kids te beleven. Als moeders zaten we echt even met onze handen in het haar, want wat doen we: weggaan en een recreatieplas in de buurt opzoeken, of toch de tour afmaken…we vonden het echt lastig.

Ineens zag Oscar een bord met daarop ‘silent disco’ en dat leek hem wel tof. We waren om 14.00 uur bij dat bordje en zagen dat de silent disco pas 2 uur later zou zijn. Wederom een teleurstelling en zoiets zou (zeker in een vakantieperiode) regelmatiger moeten draaien.

Openlucht museum  1024x768 - Dagje Nederlands Openluchtmuseum

Nieuwe speeltuin

Wat er van veraf wel erg leuk uitzag was de nieuwe speeltuin midden in het park. Er waren voldoende klim- en klautertoestellen, maar voornamelijk echt voor kids tot een jaar of 6. Aan de kant van de speeltuin zagen wij ook veel kids van 7 jaar en ouder zitten die er niet zoveel mee hadden en op een bankje hingen. Onze kids hebben er een kwartiertje rondgekeken, maar waren toen al snel klaar.

We zagen in de verte een tramhalte en wilden een rondje met de tram doen. Op die manier hadden ze toch nog iets grappigs om te zien, maar helaas bleek die tramhalte buiten dienst te zijn.

Canon gesloten

Tot overmaat van ergernis bleek ook de Canon van Nederland tijdelijk gesloten te zijn i.v.m. corona. Nogmaals alle begrip voor corona maatregelen die genomen moeten worden en het feit dat het voor musea allemaal ook niet meevalt, maar voor ons was dit wel de druppel en besloten we richting de uitgang te lopen. We hadden er simpelweg geen zin meer in en de kids al helemaal niet meer. Ik voelde me nog lullig, omdat ik degene was die dit had voorgesteld.

Uiteraard heb ik een melding gemaakt van onze bevindingen bij het Servicepunt bij de uitgang. Zij gaven mij een ‘kaartje met verbeterpunten’ mee die ik uiteraard heb ingevuld thuis.

Uiteraard hebben wij het zelf wel gezellig gemaakt en probeerden we de kids nog te enthousiasmeren door zelf dingen te vertellen bij een aantal huisjes, maar toch vonden we het jammer dat we deze ervaring hebben, want mijn beeld van het Nederlands Openluchtmuseum was zo positief.

Wij hadden echt verwacht dat er meer open zou zijn, dat er veel meer interactiefs voor kids te beleven was of dat dan in ieder geval de toegangsprijs aangepast zou kunnen worden op al deze sluitingen e.d., maar dat bleek helaas niet het geval. Hoe leuk ik het vroeger ook vond, we gaan er niet meer heen.

Mijn doel is niet om een museumpark helemaal af te branden, maar ik vind wel dat de verwachtingen duidelijk gemanaged moeten worden, want ben jij op zoek naar een kidsproof museum waar lekker veel te doen is voor ze? Dan adviseer ik je dit museum jammer genoeg zelf niet. Ik ben niet gesponsord door dit museum en dit is mijn eerlijke review.

Binnenkort een blog over het NEMO Science Museum, waar wij een super dag beleefden en waar de kids niet weg te slaan waren!

Ben jij onlangs in het Nederlands Openluchtmuseum geweest in Arnhem en deel je mijn mening of juist helemaal niet? Misschien is het in de winter leuker, is er meer te beleven en krijg je er een ander gevoel bij?

-xxx- Carla

20200606 145646 0001 Edited 2 - Dagje Nederlands Openluchtmuseum
Delen is lief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *