alleballenindelucht
Algemeen Lifestyle

Alle ballen in de lucht

Sinds de geboorte van de kinderen werkte ik 32 uur en lange tijd werd mij gevraagd: hoe krijg je het toch voor elkaar dat alles zo vlekkeloos verloopt en hoe hou je het vol om met jonge kinderen bijna fulltime te werken?

Het ging eigenlijk vanzelf en in alle eerlijkheid kan ik nu zeggen dat ik het lastiger vind om veel thuis te zijn dan grotendeels op het werk. Laten we het erop houden dat ik daar de afgelopen tijd achter ben gekomen (met de kids die volop thuisonderwijs hebben gevolgd en waarmee we 24/7 op elkaars lip zaten).

Ik heb respect voor moeders die fulltime alles thuis regelen en het schip drijvende houden, want eerlijk gezegd kost mij dat meer energie dan dat ik lange tijd heb durven toegeven en vind ik het heerlijk om ook te kunnen werken, hoe stapelgek ik ook op mijn kinderen ben. Vaak lees je over 2 kampen: het ‘werkende moeders kamp’ en het ‘thuisblijfmoeder kamp’. Beiden heb ik mogen ervaren en er is geen goed of slecht vind ik in deze. Je kunt als moeder fulltime thuis zijn, maar als je er veel stress door ervaart, ervaren je kids dat ook.

Hoe hou ik alle ballen in de lucht? In alle eerlijkheid? Ik weet het niet, en regelmatig vallen er een aantal uit mijn hand, maar ik heb wel geleerd wat ik moet doen als het de verkeerde kant uit gaat. Wat dat precies is, dat laat ik je in deze blog zien!

Gevaarlijke combinatie

Kijkend naar mijzelf als moeder, maar ook als vrouw, dan moet ik bekennen dat ik enorm perfectionistisch ingesteld ben en daarnaast leg ik de lat (bijna) altijd hoog. Dit kunnen hele fijne eigenschappen zijn, maar voor mij is het een gevaarlijke combinatie, want daardoor kost het mij soms moeite om ‘nee’ te zeggen en moet ik mijn grenzen goed bewaken.

Ik organiseerde eens een LEGO partijtje en daarin sloeg ik eerlijkheidshalve door, want goed was niet meer goed genoeg. Anderen vinden het ook soms lastig, want dit betekent ook regelmatig dat ik de regie wil hebben en daarmee anderen schaakmat zet. Thuis gebeurt het ook regelmatig, dat ik iets het liefst zelf doe, omdat ik dan weet dat het gebeurt zoals ik het wil, maar dat is natuurlijk niet vol te houden. Daarnaast vindt een ander het ook weleens fijn om iets te bedenken. Tsja, misschien een beetje vrouw eigen :-).

Het gevolg van de lat vaak hoog leggen, is dat het werk eigenlijk nooit af is en dat het mij moeite kost om zaken los te laten. Met name in het gezinsleven ben ik hier tegenaan gelopen en geloof me: kinderen wennen er heel snel aan wennen dat mama veel voor ze doet :-).

Valkuilen en NIVEA

Ok, als ik dit soort dingen aan het opschrijven ben probeer ik je geen studie Psychologie aan te smeren, maar dit is voor mij persoonlijk een hele belangrijke geweest: leer je valkuilen kennen. Zelf kan ik ontzettend in mijn hoofd zitten en leer ik te weinig naar mijn lichaam te luisteren.

Het kan natuurlijk zijn dat je helemaal blij bent met hoe je je op dit moment voelt (lucky you!) en dat er geen werk aan de winkel is om dingen te veranderen. Bij mij was het zo dat ik actief met mijn valkuilen aan de slag ben gegaan en daardoor meer vanuit mijn gevoel ben gaan handelen.

Ik zal je niet vervelen met al mijn valkuilen (dat zijn er best een paar :-), maar de allergrootste voor mij is “Niet Invullen Voor Een Ander (NIVEA)”. Hoorde ik bijvoorbeeld een tijdje niets van een vriendin? Dan dacht ik dat zij boos was om iets wat ik wellicht had gedaan of gezegd.

Ik denk dat velen dit wel herkennen, je denkt dat iemand je niet aardig vindt / niet leuk vindt / niet ziet staan. En nu komt het: NIVEA. Je kunt het niet invullen voor een ander, want je weet niet waarom je niets hoort van je vriendin. Daar bleek in mijn geval een hele logische verklaring voor te zijn, maar vervolgens was ik er wel veel energie kwijt, aan het negatief denkgedrag.

Balans

Ok, klinkt heel leuk natuurlijk, leer je valkuilen kennen, maar hoe gaat dat dan verder? Het sleutelwoord is “balans”. Ik was uit balans en zat dus veel teveel in mijn hoofd in plaats van in mijn lichaam en was daarmee het contact met mezelf kwijt.

Nog steeds heeft dit woord een belangrijke betekenis in mijn leven, want er zijn zeker nog een aantal zaken die uit balans zijn, maar ik probeer die zaken weer goed in balans te brengen. Hoe ik dat doe laat ik je hieronder zien!

Flow 1 1024x1024 - Alle ballen in de lucht

Mindfulness en meditatie

Ik kreeg de tip om te starten mediteren en mindfulness en de eerste gedachte die in mij op kwam was: dat is zo niets voor mij! Wat bleek ik het mis te hebben, want inmiddels heb ik zoveel aan beiden gehad…Met mindfulness breng je je gedachten, die er overigens mogen zijn, meer in het hier en nu in plaats van in het verleden of toekomst en met zowel mediteren als mindfulness leg je de focus op je ademhaling.

Via Mindful4u besloot ik een introductieworkshop te volgen en totaal blanco stapte ik binnen. Tijdens deze workshop werd ik geprikkeld om hiermee verder te gaan en regelmatig was/ben ik bezig om meer in het hier en nu te leven. Voel ik me bijvoorbeeld gestrest door iets wat ik moet doen? Dan probeer ik de focus bewust terug te brengen naar mijn ademhaling en terug te gaan naar het hier en nu. Dit gaat echt niet vanzelf en het heeft mij veel oefenmomenten gekost om dit toe te passen. Vaak laat ik het weer schieten, maar juist op die momenten is het zo goed om te doen.

There is an app for that

En die app heet Meditation Moments van Michael Pilarczyk, voormalig radio-DJ en nu coach op het gebied van mindfulness en mindset. Een aantal meditaties zijn gratis, maar neem je de betaalde versie, dan heb je toegang tot meer dan 100 meditaties, 30 uur aan rustgevende muziek en 3 luisterboeken van Michael.

mediteren 1024x974 - Alle ballen in de lucht

Ik word niet gesponsord hoor, maar wat is deze app fijn en wat kom ik er van tot rust. Regelmatig geeft Michael ook volle maan meditaties via zijn YouTube kanaal. Het idee daarachter is hoe meer mensen meedoen, hoe krachtiger de energie. I know, dit klinkt misschien wat zweverig, maar volg er eens eentje en je snapt wat ik bedoel :-). Ik lig dan vaak heerlijk met een dekentje op de bank, koptelefoon op en luister naar de fijne stem van Michael. Daarna slaap ik heerlijk! Het mag duidelijk zijn dat mindfulness en meditatie mij blij maken op sommige momenten.

Yoga 1 768x1024 - Alle ballen in de lucht
Online yogales tijdens corona

Yoga

Yoga viel in hetzelfde hokje als mindfulness en meditatie: dat zou echt niets voor mij zijn. Anderhalf jaar geleden volgde ik een proefles yin yoga. Yin yoga is een langzame vorm van yoga voor rustige houdingen, en de houdingen worden voor langere tijd vastgehouden; drie tot vijf minuten. Op deze manier wordt het bindweefsel langzaam gerekt en gehydrateerd en blijven de gewrichten soepel.

Ik ging er voor hele andere redenen heen, namelijk om rust in mijn bovenkamer te krijgen en dat lukte regelmatig. Inmiddels staat de yoga on hold voor mij, maar in de herfst ga ik er zeker weer naartoe, bij iets koelere temperaturen. Heel kleinschalig, met een groep dames op donderdagavond hadden wij les van een hele fijne yoga lerares, Marjolein Koerselman. Woon je in de buurt van Alphen aan den Rijn? Volg dan eens een les bij haar, want ik kan haar echt aanraden. Zij geeft ook buiten yoga en privé yogalessen bij jou thuis. Haar website is www.sparklingtimeyoga.nl.

Wandelen 1 928x1024 - Alle ballen in de lucht

10.000 stappen per dag

Het is een mooi streven om 10.000 stappen per dag te zetten, maar helaas kom ik daar af en toe zelf niet aan. Wandelen helpt mij echt om tot rust te komen en gedachten die er zijn even los te laten. Eens per week wandel ik ook gezellig met 2 andere moeders een flink stuk en dat is voor mij echt een vorm van ontspanning.

Onderweg zie je vaak zoveel mooie dingen en bij mij werkt het zo dat met iedere stap die ik zet, mijn hoofd leger raakt. Ook met het gezin wandelen we regelmatig en zoeken we mooie plekken op. Heerlijk is het om veel buiten te zijn en dan maakt het mij niet uit welk bos of welke plek dat is. Sinds kort hebben wij mooie wandelingen gemaakt bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg en die plek is momenteel favoriet bij ons.

Al met al best een persoonlijke blog geworden als ik het zo teruglees, maar mindfulness, meditatie, yoga en wandelen hebben echt een positieve uitwerking op mij als ik gestrest ben of voel dat het de verkeerde kant op gaat.

Hoe vind jij als moeder / vrouw je balans in het hectische leven? Wellicht doe je zelf ook aan yoga of wandel je bijvoorbeeld veel en kun je daardoor ontspannen?

Zit je zelf even niet in een fijne flow en zoek je iets waar je bovenkamer van tot rust kan komen? Overweeg dan bovengenoemde tips.

Namasté!

-xxx- Carla

20200606 145646 0001 Edited 2 - Alle ballen in de lucht

Delen is lief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *